Polski Fiat 126p 650E

Ő az én kicsi kocsim Emese. :)
1987 ben látta meg a napvilágot ilyen szép szürkészöld szinben. Hozzám 2007 márcuis 15-én került.

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Polski blog

Jó ideje már, hogy nem írtam a kisautóról. Ennek legfőképp az az oka, hogy mióta van másik autó is a családban, már sokkal-sokkal kevesebbet megy, javarészt a városban, vagy a környékén csak. A közelgő nyári találkozó kapcsán viszont végre újra hosszabb útra is ment. Mivel tudtam, hogy már a tavalyi talin is elég vacak volt a motor menettulajdonsága, ezért biztosan befigyelt egy nagyobbacska szervíz indulás előtt. Még tavaly cseréltem rajta hengerfejet, mivel az eredetileg rajta lévőn már csomó furatban meg van szakadva a menet. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy csak úgy "plug and play" módon cseréltem ki egy másikra, azaz nem néztem meg, hogy milyen állapotban is van. Ennek az lett az eredménye, hogy az autó egyszerűen 80-nál többet nem ment. Ezt tudva, illetve a tavalyi talin folyamatosan olajfolyással való küzdés miatt - ami nem szűnt meg utána sem - döntöttem úgy, hogy akkor ismét hengerfejcsere következik. Míg én nekiálltam bontani a motort, addig apósom, a csere hengerfejet elkezdte felújítani. Kiszedte a szelepeket, szépen becsiszolta, illetve síkolva is lett a hengerfejből, mivel nem volt épp túl egyenletes a felülete. Ha, már szét lett kapva a motor, akkor kipucoltam a centrifugál olajszűrőt is. Volt benne vastagon olajsár. És persze, ha már ott jártunk, és már kezdett hangja lenni, cseréltük a vezérműláncot is. Közben elkészült a hengerfej is, vettem új furulyagumi szettet, mert ott is eresztett szépen a rendszer, aztán elkezdtem összerakni. Persze azért szívás nélkül nem úsztam meg. Ugyanis, ebben a hengerfejben a kipuffogó könyök már tőcsavarral volt rögzítve, mivel az eredeti menete már rég kikopott, így fel lett fúrva nagyobb méretre. Persze a belső oldal csonkjának rögzítésekor szépen ledaráltam a menetet az anyával a tőcsavarról. Mehettem venni bele 10-es csavart. :)
Azért csak összeállt a technika. Igyekeztem gondosan odafigyelni, hogy olajfolyásmentesen legyen összerakva minden. Nem szerettem volna megint húzni magam után a füstöt, mint tavaly. Ezt úgy néz ki sikerült is elérni, és amellett, hogy száraz maradt a motor, még lett eredménye a hengerfej síkolásának, mert a sok csiszolás hatására leszedett 1-2 mm miatt érezhetően visszaköltözött az erő a kisautóba.

A talira 4-en mentünk: én, Anita, és a két gyerkőc. Először féltem, hogy ránk és a két gyerekre való cuccokkal, babakocsival, mindennel hogyan fogunk elférni egy kispolskiban, de szerencsére megoldottuk. :) A találkozó tetszett nagyon, jó volt újra összefutni a régi polskis cimbikkel. Számomra a legjobban tetsző pontjai a talinak a péntek esti karaoke party, és a szombati felvonulás volt. A kisautó is jól bírta az utat, azon kívül, hogy picit húzni kellett a szelepfedél csavarokon, mert szivárgott az olaj alattuk, mást nem kellett hozzányúlni egész hétvégén. Nagy dícséret jár neki, mert amennyire tartottam tőle, hogy általában nem telik el nyári tali szerelés vagy lerobbanás nélkül, annyira jól viselkedett. Gond nélkül megjártuk vele a Velencei-tavat.
Sztancsik Viktor @ . 2 fotó . Szólj hozzá!

Motorfelújítás, műszaki, miegymás...

Kispolski fronton az utóbbi pár hétben végre történt pár izgalmas dolog is.

Az utóbbi időben észre vettem, hogy elkezdett valami csörömpölni a motor felől menet közben. Először csak halkan, aztán fokozatosan erősebben. Akkor még nem tudtam, hogy mi a baj, tippem persze volt, mégpedig a ventilátor házára tippeltem. Először csak azt hittem, a generátort a ventilátorház oldalához fogató tőcsavarról eltűnő anya okozta a bajt. Ezt pótolva egy rövid időre meg is szűnt a probléma. Ám nem csak itt volt gond. Ez akkor vált világossá, amikor újra elkezdett becsörögni. Akkor már gondoltam, hogy nem úszom meg ennyivel. Persze közben megint eltűnt az anya a tőcsavarról, ráadásul a hegesztése is elengedett, így szépen lötyögött a házon. Ekkor már tudtam, hogy vár rám egy jó kis ventilátorház csere.
Persze, csak, hogy szép legyen az élet, emelett küzdöttem még egy jó kis "külső olajzással" is. Ez viszont nagyjából a furulyagumik kicserélése óta kísért, ami előtte kb egy hónappal történt meg. Mivel tudtam, hogy a ventilátorház cseréjét motor kiszedés nélkül nehezebb véghez vinni, ezért, ha már több sebből vérzett a moci, beterveztem azt is, mint javítandó dolog. Egyik héten aztán neki is álltam. Először a donor motorról szereltem le a csere házat, meg a hengerfejet. Ugyanis, az addig fent lévőn már rengeteg furatban meg volt szakadva a menet. Leszedést követően következett egy kis drótkefézés, rozsdamarózás, egyszóval előkészítés festéshez.
Közben volt pár nap szünet a folyamatban, majd a legközelebbi hétvégén nekiálltam kiszedni a motort. Ebben sajnos nem vagyok olyan rutinos, mint akik 10 perc alatt kiszedik a motort a helyéről. Nekem sajnos egyedül 1 óra kellett eme mutatvány véghezvitelére. De, szerencsére kijött. Aztán nekifogtam bontani. Szépen lekerült a ventilátorház, melyen látszott, hogy nem csak a a fölső tartó tőcsavar gatya a generátornál, hanem az alsó is. Csoda, hogy nem hagytam el. :) (Bár tudom, oldalt még fogja 4 csavar, meg hátul a ventillátor tengelyén lévő anya) Mindegy, szépen lebontottam, aztán következett a hengerfej, mely nem volt különösen nehéz meló, lévén, hogy nem sok csavar rögzítette a fent említett probléma miatt. Aztán, ha már szétszedőset játszottam, akkor leszedésre került az olajteknő is, mert a régi tömítés mentén igen csak szórta el az olajat. Brigéciolban elmostam a teknőt is, majd átöblítés, és szárítás után rá is festés várt. Ezen kívül még leszedésre került a kipuffogó is, mivel csúnyán csámcsogott rajta a rozsda. Vettem hozzá festékboltban 600 fokig hőálló fekete sprayfestéket. Illetve matt fekete, és fehér szintén sprayfestékeket is.
Következő mutatvány a ventiház, az olajteknő, illetve a kipuffogó lefestése volt. Majd másnap, mire mind megszáradt, kezdődött az összerakás. A Ventilátorházzal ellegóztam egy darabig, mire összement úgy, ahogyan kell neki. A többi meló viszont már pofon egyszerű volt. Viszont, ha már meg volt bontva a motor, kicseréltem a kuplungot is kompletten tárcsástól, szerkezetestől, mivel ezt még anno Tibee-től kaptam, és már eléggé le volt harcolva szegény.
Miután visszacsavaroztam rá mindent amit előzőleg leszedtem, következett a motor visszarakása. Erre már volt segítségem is szerencsére öcsém személyében. Kettőnknek nem sok idő alatt sikerült is rádugni a nyelestengelyre, aztán a többi része már simán ment.
Persze mire mindennel végeztem, már kezdett esteledni. Azért még kimentünk kipróbálni, és szerencsére szépen ment az autó, a csörömpölés is megszűnt.
Volt még egy másik probléma, lévén, hogy vészesen közeledett a műszaki lejárásának időpontja. Így elvittük a múlt héten átvizsgáltatni. Kiderült, hogy vannak bajok az autóval, bár nem komolyak. A legnagyobb baj talán az volt, hogy mindkét első gumi kuka lett, mert elkopott a belső fele. Sajnos egy futóműállításnak nézek elébe úgy néz ki. De, mivel ez a vizsgálat kedden volt, a kocsi meg csütörtökre le volt jelentve műszakira, maradt egy napunk intézkedni. Szerdán meló után elvittem a két garázsban talált rossz kereket a gumishoz megcsináltatni, majd este nekifogtunk apósommal a felírt hibák elhárításának. Ilyenek voltak, mint kézifék utánállítás, tolatólámpa működésre bírása, függőcsapszeg zsírzás, és persze a kerekek cseréje.
Szerencsére így csütörtökön már leműszakizott minden gond nélkül, úgyhogy újabb két évig róhatja az utakat. Egyedül azt jegyezném meg, hogy állítólag valami 6 volt a CO-értéke az előírt 2 helyett. Nos ezt úgy orvosolták, hogy fogták, és tökig betekerték a CO-csavart. Bár biztosan az zavarhatta meg őket, hogy a szívató bovdene nem működött tökéletesen, és nem nyomta vissza alapállásba a szívató kart. Én meg csak pislogtam, hogy visszahúzom kézzel a kart, és leáll a motor. :) Mindegy, kitekertem 1,5 fordulatnyit kb, és most már jó.
Jelen pillanatban még három dologgal küzdök, mert ugye készítem fel az autót a nyári talira: egyik, hogy a motor kiszedése óta nincs töltésvisszajelzőm. Pedig a műszerfalnál 4-6 volt között mozog a feszültség, szóval számomra rejtély eddig. A másik, ami ennek kapcsán derült ki, hogy vehetek új fesszabályzót, mert fordulaton (teljesen felhúzott szívatónál) felment 15.1 V-ig a multiméter "mutatója", és alapjáraton is 13.6 Volton volt az érték. Illetve a harmadik, hogy a sofőr oldali ülés ülésdöntésben szerepet játszó egyik csöve eltört, így lehet azt is meghegeszteni.
Egyszóval van még munka rajta, de másfél hét alatt majdcsak készen leszek mindennel! :)

 

Sztancsik Viktor @ . 6 fotó . 2 komment

Felébredés a téli álomból.

 
A kisautóról már nagyon rég írtam bejegyzést, így ezt most pótolnám. Valamikor még tavaly augusztus táján írtam vele kapcsolatban bolgot. Miután már nem az egyedüli autó a családban, így ritkultak azok a helyzetek, amikor őt vettem elő. Szeptember hónapban, mivel Anitának be kellett feküdnie már 2-án a kórházba az egyre közeledő szülés időpontja végett, így a kisautóval jártunk át hozzá látogatóba majdnem minden nap, mivel egyrészt a Vito ilyenkor épp munkásautó volt, másrészt meg kevesbből megjártuk vele az utat. Már itt, az átjárások alkalmával észrevettem, hogy egyre nehezebben veszi a harmadik fokozatot. Sokszor, csak dupla kuplungolásra, illetve a végén már csak úgy, hogy 2-es, 4-es, és úgy vissza 3-as. Éppen ezért tudtam, hogy itt hamarosan váltószerelés lesz. Erre még rátetézett az, hogy valami iszonyat büdös olajszag (erős váltóolajszag) jutott be folyamatosan az utastérbe, annyira, hogy alig lehetett megmaradni. Minden esetre, még 16-án hajnalban, mikor telefonált Anita, hogy idő van, még lefutottam vele a Kiskunmajsa - Kiskunhalas távot, valószínű rekordot döntve, mert nem egész 15 perc alatt már a kórház szülészetén voltam. :) A szülésznő meg is kérdezte, hogy "Maga mivel jött? Repülővel?" Mondom, nem kispolskival. Erre elkerekedett a szeme. Szerencsére a család legkisebb tagja egészségesen megérkezett, úgyhogy pár óra ottlét után eljöttem haza. Hazafelé, már lassan, óvatosan mentem. Kisautónak aztán hosszú időre ez is lett az utolsó útja, mivel a váltóhiba mellett néha csinált olyat, hogy nehezen akart indítani, aztán következő nap már reggel már se kép se hang. Felraktam töltőre az akksit, egy egész nap töltés után másnap reggelre megint csontra le volt merülve. Úgyhogy megdöglött az akksi is. Így lett az, hogy az autó innentől kezdve a garázsban állva vészelte át a telet is. Egésze szenteste napjáig hozzá sem nyúltunk, akkor is csak annyira, hogy kiszedtük belőle a motort váltóval együtt. Majd megint pár hét szünet következett, kapott egy adag alvázvédőt végig az aljára, illetve a lengőkarokra. Vettünk akciósan Tescoba 55 Ah-s akkumulátort bele, majd január végén nekiálltunk összerakni. Két okból is döntöttem úgy, hogy elég volt a téli álomból: egyik, hogy már nagyon polskizhatnékom volt, másik, meg, mennem kellett fel Pestre vele, és mivel a Vitot nem akartam ez miatt kivenni a munkásjárat státuszából, ezért szépen összeraktuk. Eredetileg úgy volt, hogy a 126-os napra elkészülök vele, és az lesz az első útja az állás után. Ez így is lett, csak szombat délután összerakás közben szépen eltört a benzincső a tanknál. Ráadásul mindkettő. Így a 126-os napról le kellett mondjak. Ezt pár nap múlva pótoltuk, így végre összeállt jóra. Furcsa volt közel négy hónap kihagyás után újra vezetni. Bár első körben megszivattam magam, mert lazára húztam a gázbowden rögzítőjét, és padlógázon 70 volt a végsebessége az autónak, mikor hazaértem, ezt korrigáltam.
A pesti út reggelén azért mókázott még a kisautó, mivel előző nap sikerült nagyon feszesre húzni a gázbowden rögzítését, így az lett, hogy alapjáratom kb 1500-on volt, így ezen állítottam, mondom most már oké lesz. Aztán kicsit később, mikor menni akartam volna vele bevásárolni, nem indult. Na, gondoltam, szuper lesz, ha le kell fújni a pesti utat is. Aztán indítózás közben a fellazított elosztóházat addig-addig tekergettem, míg egyszer elkapta. Megpróbáltam fülre belőni a gyújtást, ahol a legegyenletesebben járt. Műszerrel már nem volt időm rámérni, mert már majdnem késésben voltunk. Ez végül is, csak az úton derült ki, hogy nem lett jó a beállítás, mert egy-egy fokozatból intenzívebb kigyorsításkor becsörgött a motor. Szerencsére ettől függetlenül sikerült vele felérni Pestre, majd három nappal később hazafelé már furcsa mód megszűnt a csörgés. Gondolom szépen elállítódott felfelé menet a gyújtás, csak most ennek jó hatása volt. Amit viszont észrevettem, hogy a furulyagumiknál szépen folyik az olaj. Persze, hogy ennek az után kellett kijönnie, hogy visszakerült a motor a helyére. Míg kint állt heteket kiszerelve, addig semmi nyoma nem volt neki. :)
Úgyhogy majd lesz megint egy kör a motorral szerelés terén, de hát a kispolski már csak ilyen.
Sztancsik Viktor @ . 3 fotó . 4 komment

Autóbontás

Rég írtam már a kisautóról. Igazándiból eseménytelenül telnek a napok vele kapcsolatban. Mióta nem az egyedüli autó a családban, azóta elég keveset megy, azt is minden probléma nélkül. Ellenben, pár hete rászántuk magunkat, és végre véget vetettünk a donor autó értelmetlen ácsorgásának. Így aztán megbeszéltem Henrik haverommal, és nekiálltunk szétbontani. A nagy hőség, illetve később az éppen érkező zivatar végett nem tudtuk egy nap alatt kibelezni teljesen, így a folytatást átraktuk egy héttel későbbre. Egyébként meglepően könnyen sikerült szétkapni, bár itt-ott szó szerint szakadtak el a csavarfejek, annyira el voltak rohadva. De, nem ért váratlanul, számítottam rá, hogy az aljának vége van. Míg az első hétvégén kiszedtük belőle az összes apró cseprő dolgokat, addig a következőn már csak pár apróság, illetve az autó összedarabolása maradt. A sok átrohadt területnek köszönhetően úgy ment át a flex rajta, mint kés a vajon. A még használható alkatrészeket elrakosgattam, a karosszéria viszont három részbe vágva várja, hogy el legyen szállítva, ami hamarosan meg is fog történni.
Legalább lett egy rakás tartalék alkatrészem. :)

Pár szó a Vitoról: 
Azóta is teszi a dolgát, most már két hét óta munkábajárós autóként, ennek ellenére szerencsére csak pár apró hiba jött elő rajta, mint jobbos tompított eltűnése, majd a fényszóróé is, de ezek pusztán a kontaktos, és eléggé oxidálódott saruknak, és ellenoldali csatlakozójuknak volt köszönhető, így ezeket hamar orvosolni tudtam. Illetve a hátsó ajtó zárját szedtük ma ki és tisztítottuk, majd olajoztuk át, mert az tuti még a gyárban volt utoljára, ergo előfordult párszor, hogy a rázós útszakaszon kirázódott a zár, és csak a gázteleszkópoknak köszönhető, hogy nem nyílt fel az ajtó teljesen menet közben. Ez, ma orvosolva lett.
Ami inkább kicsit macerásabb lehet a későbbiekben, az az, hogy sajnos a klíma szivattyúnál bekapcsolás után km-eken keresztül nyikorog valami. Egy idő után persze elhallgat, de valahol csak idegesít, hogy melyik részének a kezdődő problémája lehet ez a hang. Minden esetre, igaz, hogy már nem sokáig lesz klímahasználós idő, de azért nem ártana még azelőtt megtalálni a kezdődő hibát, hogy esetleg egy szivattyúcsere legyen a vége. Tegnap viszont kaptam keresztapámtól egy garnitúra egy telet futott Debica Quartet Frigo téligumi szettet, úgyhogy már azt sem kell venni így szerencsére. :)
Sztancsik Viktor @ . 8 fotó . Szólj hozzá!

2011.12.23. Péntek

Mondhatni rendhagyó unalmas blog következik. Jobbára csak magamnak jegyzek fel pár dolgot, a későbbi visszakereshetőség miatt.
Kisautó falja a km-eket, bár azt nem mondom, hogy minden gond nélkül, mert azért mindig előhoz valami huncutságot. A szívás sorozatot ott indítottam el, amikor használtam az általam "vicces benzinnek" nevezett üzemanyaggal. Ami nem, hogy a motornak nem tett jót, ergo folyamatosan rángatott, 70 volt a vége, de még a fogyasztásnak is odapörkölt. Úgyhogy erre maximálisan igaz volt az olcsó húsnak híg a leve című mondás. Ez mellett persze az IGC- alapú gyújtást sem tudom használni, mert valamiért azzal is rángat, elképzelhető, hogy nem szeretheti az olajfolyást a jeladó, amit valahonnan a környékről kap. Így, per pillanat járok a gyári gyújtással. Aztán ott volt az is, hogy az utóbbi időben észrevettem, hogy valami nem százas az elektromos rendszer körül, mert többnyire a világításom is olyan volt, mint a szentjános bogár fénye. A műszerfaléval együtt. Aztán későbbiekben erre jött a nehezen indítózás. Gondoltam rá kell tölteni az aksira. Fel is raktam tölteni egy egész éjszakára, ahol is másnap reggel már gyanús volt picit, hogy alig csökkent az amper felvétele a töltő mutatója szerint. Mindegy is, valamit számított neki, mert utána az aznapi autóhasználatkor működött minden normálisan. Rákövetkező nap már megint előjöttek a tünetek, olyan, mint ablaktörlő vánszorogva működése, vagy fékezéskor irányjelző működésének leállása. És, aztán a történet a rákövetkező nap fejeződött be, mikor indítani akartam, és ráadott gyújtásnál alig parázslott a két visszajelző lámpa. Ekkor felraktam ismét töltőre az akósit, de az ki-be kapcsolt a maximum és a 0 értékek között. Úgyhogy nagy valószínűleg ennyit bírt az addig benne lévő jászakkus aksi. Bár, 3 évet így is kibírt. Mondjuk, tény, hogy azért többet is ki kellett volna neki. De, mivel karácsonykor kelleni fog az autó ismét, így be kellett ruházni egy újra, ami nem más lett, mint egy 44Ah-s Banner gondozásmentes aksi.
Remélem többet kihúzunk együtt, mint az elődjével.
Sztancsik Viktor @ . 2 komment

2011.09.12. Hétfő

UPDATE!
Megérkeztünk. Végre újra itthon.

Régen, majdnem pont két éve volt már az, mikor a kisautóval legutoljára ellátogattunk a Nógrád-megyében élő rokonaimhoz. Mivel most kaptam ki két hét szabadságot, így az elmúlt hétre időzítettük az utazást. Mivel Lili még nem igazán szerette volna az egy seggel 230 km megtételét, így közbeiktattunk köztes célokat is. Így lett az, hogy az utazást 5-én hétfőn kezdtük meg, az uticél Dabas volt, ott is édsapámék. Ide rendben, minden különösebb gond nélkül megérkeztünk, leszámítva azt a kisebb dolgot, hogy szegény Lili gyomra az utazás legvégét már nem bírta cérnával, így aztán megérkezésünk után takarítanom kellett. :) Kisautóval semmi gond nem volt, leszámítva, hogy valami csörömpölt mindig 80 felett, de ennek a végkifejletéről később, illetve, hogy eléggé szórta az olajat.
Ha, már itt voltam elugrottam egyik helybéli polskis haverhoz, és megmutatta nekem a lengyelországi utazásuk képeit. Még így képről is szép lehetett Torun és környéke.
Utunkat másnap azaz kedden két óra felé folytattuk Salgótarján felé. Indulás előtt elkértem apumtól a GPS-t kipróbálásra. :) Az út Lili nyűglődését leszámítva eseménytelen volt itt is. Kisautó a fentebb leírt csörgést leszámítva szépen tette a dolgát, illetve az olajfolyás még mindig megvolt sajnos. Fél öt felé oda is értünk. Lecuccoltunk édsanyáméknál, és nagyjából ennyi volt az aznapi esemény. Másnap délelőtt Anitával Lilivel illetve az öcsémmel nekivágtunk Tarjánnak, illetve utána Szlovákiának. Mivel öcsémnek volt pár elintéznivalója itt-ott Tarjánban, illetve Somoskőújfaluban az önkormányzatnál, így elvittem őt oda is. Itt volt egy vicces mondás, ahogy várakoztunk a somosi önkormányzat előtt, ami egyben iskola is. Pár gyerek az ablakon kihajolva bámulta a kisautóm, közben megérkezett valami tanárnő aki a következőt mondta nekik, amin aztán borultunk a nevetéstől: "Kipotyogtok az ablakon, és nem marad gyerek az osztályban." Jelzem, kb 3 gyerekről volt szó, aki ott kint lógtak az ablakban. Nyilván nem lehet valami zsúfolt osztály, ha hárman kiesnek az ablakon, és senki nem marad az osztályban. :)
No, mindegy is, innen Szlovákia felé vettük az irányt, de a határ előtt még megálltam, hogy Anitáék kiszálljanak, mert Lilinek még semmi olyan okmánya nincs amivel igazolni tudnánk őt, így Anitáék megvártak a határátkelő előtt lévő sportpálya és játszótéren, míg mi az öcsémmel átugrottunk DVD-lemezekért az onnan 6 km-re lévő faluba. Először itt vettem észre a kisautón, hogy még két személlyel is nagyon nehezen veszi az emelkedőket, tehát várt rám egy gyújtásállítás.
Éppen ezért na meg a fent említett olajfolyás miatt a délutánra betervezett Salgó-vár látogatását már nem kocsival, hanem busz segítségével oldottuk meg. Fent aztán a vár előtti kis településen találkoztam Lajoskával és Tibee-vel, akikkel a nyári találkozó óta nem találkoztam. Együtt felbaktattunk a várba. Két év alatt nem lett könnyebb az útvonal felfelé, ezt tapasztaltunk mindannyian, akik az alföldről érkezve próbálkoztak megmászni a hegyet. :) Azért, felértünk rendben. Itt kis nézelődés után még átmentünk a tőle nem messze lévő Boszorkány-kőnek nevezett helyre, ami szintén nagyon szép hely.
Hazafelé, mivel éppen pár perc híján, de lekéstük a buszt és mivel Lili is elég nyűgös volt, -- igaz ennek nagy része Lajoska szemüvegének és szakállának szólt, így fejezve ki nem tetszését neki -- Lali felajánlotta, hogy levisz minket a kocsijával, majd a gyereküléssel visszamegy Liliékért. Ezúton is nagy köszönet neki, amiért megtette ezt.
Másnap, csütörtökön az autószerelésé volt a főszerep, mivel egyre gyanúsabb volt, hogy a belső oldali főtengelyszimmering adta fel a harcot, és ezért "evett" cirka 250 km alatt 1 liter olajat meg az autó. Jött is nagyjából 9 felé Tibee, Lali, és Tibee huga. Aztán a mester neki is fogott a javításnak. Azért látszott rajta, hogy Tibók nem először javított már motort. :) Olyan gyorsan dolgozott, hogy észbe sem kaptam, már készen is volt a cseréjével. Közben, ha már le volt szedve a kuplung, hát szembesültünk is vele, hogy sajnos jócskán a végét járja a szerkezet, meg is volt égve, valószínű csúszhatott is már egy kicsit, szóval nem volt már a legjobb. Éppen ezért Tibee hozott nekem egy használt de tökéletesen jó állapotban lévőt, ami még nem is olyan nagyon rég Misiben teljesített szolgálatot. Ezt felszerelve ment is vissza a helyére a motor. Az első próbánál már éreztem, hogy mekkora a különbség a két kuplung között. Míg a régi nagyjából félúton fogott csak, és abszolúte nem durván, addig emez, már egész bentről elkezd fogni, és van egy pont ahol, ha hirtelen engedtem tovább a pedált, akkor ugrott egyet. Ezt ki is próbáltam élesben, mivel a motortartó csavarnál az anya meg volt szakadva, másik hasonló meg nem lévén nálam kiautóztunk Somoskőig Tibee-ékhez hogy ott majd rakunk az átmenő csavar végére, hogy tartsa. Igen, ám, de mivel totál szokatlan volt az "új" kuplung, így párszor sikerült durván rádobni egy-egy váltás után, aminek aztán meg is lett az az eredménye, hogy a balos menesztőm kilehelte a lelkét. Nyilván már amúgy is meg lehetett kopva rajta a fog, csak most az akaratlan durvább használat miatt végleg bedobta a kulcsot. Így a TibeeFord végén kötélen lógva tettük meg a maradék utat Somoskőig. A csere hamar megvolt, biztos ami biztos alapon kicseréltük a jobbost is vadi újra, hogy nehogy aztán meg az dögöljön meg utána. Majd volt egy kis Lajoska kaviccsal megcsapás próba gyanánt. :) Annyira jól indult, hogy szegény Lali lába bánta picit a kerék által felvert kavicsok miatt. Ha, már itt voltam, felmentem a kisautóval a Somoskői-vár aljáig. Aki járt már ott az tudja, aki még nem, annak csak annyit, hogy az utca feléig egész haladós a felétől viszont még meredekebb, így épphogy csak ki tudtam menni másodikban a tetőig. Komolyan, ha még pár méterrel hosszabb az emelkedő, megáll az autó másodikban. :) De, kiment. Itt egy gyors fotózás következett, majd kihasználva a Powered by Lejtő áldásos hatását, legurultam vissza Tibókékig. Aztán már csak egy Benő-mobil megnézés volt vissza, meg megvártam, míg Tibee, és Lali is megy egy kört Mesivel, aztán elköszöntem tőlük, és indultam vissza.
A péntek újra a rokonlátogatásról szólt. Édsanyám és mi becsüccsenve Mesibe Nagyoroszi felé vettük az irányt. Nos, mivel 4-en ültünk az autóba, plusz csomagok, és még ráadásul amit állítottam a gyújtáson előzőleg, nem lett jobb hatással, így meg is lett az eredménye, mert nagyon kínkeservesen szenvedte fel magát az emelkedőkön, néha már be-be rángatva. Éppen ezért gondoltam, hogy majd Szécsényben, ahol úgyis megállunk állítok rajta. Állítottam is egyet, aminek az lett az eredménye, hogy nem indult az autó. Laptop újra elő és akartam volna állítani megint rajta, erre nem lemerült a gép akksija? Úgyhogy még jó, hogy nálam volt a régi gyújtásrendszer cuccai, így pár perc móka, és vacakolás árán visszaépítettem a gyári gyújtásra.
Közben láttam meg, hogy a jobb első kerekem majdnem teljesen lapos. El is gurultunk először a benzinkútig, majd onnan a legközelebbi gumisig, aki hamar meg is javította egy belső cserével.
Innen aztán Nagyorosziig már nem volt gond, ott viszont kis laptopakksi töltés után visszaálltam a másik gyújtásra. Írtam át a görbén, ami olyan jóra sikeredett, hogy ezután már simán ment emelkedőn is felfelé, nem erőlködött, rángatott, mint korábban.
Szombaton délelőtt aztán a csomagolás és visszaindulásé volt a főszerep. Negyed 12-kor indultunk el Dabas felé, de előtte még megálltunk megnézni a Tarnál található Kőrösi Csoma Sándor emlékparkot, egyrészt mert kíváncsiak voltunk rá, másrészt, hogy Lili is addig kicsit kiszellőztesse magát.
Dabasra végül minden probléma nélkül érkeztünk meg. Leszámítva, hogy Lili megint csak nem nagyon szerette a huzamosabb ideig egy helyben ülést.
Dabasról aztán vasárnap délután indultunk tovább Kunszentmiklósra egyik rokonhoz, majd egy kis időt ott töltve már kora este, hazafelé vettük az irányt.
Szegény gyerkőc ezt a 2 órát szenvedte meg a legjobban, gondolom már elege lehetett az állandó autókázásból. Már Kiskunfélegyháza határában jártunk, mikor egyszer csak egy koppanás szerű hangra lettünk figyelmesek, majd rá kis idő múlva még egy koppanás, és a következő pillanatban már jött is elő a fémes csörgő hang a motortérből. Megálltam az egyik pihenőnél, és figyeltem honnan jöhet. Aztán rájöttem, hogy ez bizony a ventilátor házából jön. Valószínűleg valami elengedett odabent, és szépen felkapták a lapátok. Mindenesetre onnantól hazáig folyamatosan olyan hang jött a motorból, mint mikor pattogtatják ki a kukoricát. :) Szerencsére komolyabb bajt nem idézett elő a dolog, de mindenképp rá kell néznem.
Mindenesetre a nagyjából egy hetes út során 768km-t beletekertem a kisautóba, és a hegyvidékes, több személyes utak során sem lett több 5,8-nál az átlagfogyasztás.
Nem a legjobb, de valószínű idehaza ez csökkenni fog.

No, nagyjából ennyi lenne az elmúlt közel egy hét eseményei. Köszönet itt is Tibee-nek a szerelésért, az alkatrészekért, Lajoskának a fuvarozásért, és az elmaradhatatlan poénjaiért, amivel feldobta a hangulatot mindig. :)


Update:
Ma, szétkaptam a ventiházat, hogy mégis mi szabadult el benne, hát kiderült, hogy a tengely végén lévő anya volt olyan laza, hogy simán kézzel lehetett már tekerni, meghúztam, és most már újra csendes a járása.
Sztancsik Viktor @ . 24 fotó . 9 komment

2011.08.29. Hétfő

Mesikéről már régen írtam utoljára. Nagyjából még akkor, mikor meglett a műszaki. Azóta már túl vagyunk pár km-en, voltunk ismét a Nemzetközi Fiat 126 találkozón Agárdon, amit immár hetedik (számunkra ötödik) alkalommal rendeztek meg. Egy defektet leszámítva, idén eseménytelenül telt az autó és az én számomra is a találkozó. Viszont, legalább elmondhatom, hogy jártam vele a Balatonon is(Siófok).
Azóta mondhatni unalmasan teltek a hetek.
Most viszont, hogy jövő hét hétfőn indulunk egy egyhetes körutazásra a rokonokhoz (Dabas-Salgótarján-Dabas-Kunszentmiklós) így ideje volt kicsit nekiállni foglalkozni a kisautóval. Ugyanis kb két hete vettem észre, hogy csúnyán folyik a motor jobb oldalán a termosztátház alatt az olaj. Mindjárt gondoltam, hogy a februárban cserélt furulyagumik bevégezték földi pályafutásukat. Így mivel egyre közeledik az indulás napja, és addigra szeretném letudni ezt, ma nekiálltam ezt kicserélni. Apropója igazából csak annyi, hogy most az elejétől a végéig egyedül javítottam. Tudom, ez soknál egyáltalán nem nagy kaland, most már így utólag végiggondolva, szerintem sem, de ezidáig el voltam kényelmesedve, ha már van hivatásos autószerelő a családban. Csak, mivel ő épp egy Suzuki Ignis kuplung javításával bajlódott, én meg szerettem volna, ha ma készen van, így nekiálltam egyedül.
Igazából nem szeretném túlragozni a dolgot. Szerencsére most semmi nem szívatott meg, mint általában szokott. Mindössze annyi említésre méltó történt, hogy a bal oldali karbi-tőcsavar a hengerfej anyák lehúzásakor elgörbült, és volt egy kis para míg egyengettem, hogy bele ne törjön a hengerfejbe, de nem tette.
És, csodák csodájára most még jobb is lett az alapjárata az autónak, mint szétszedés előtt. Pedig, nálam ez úgy van, hogy addig van alapjárat, míg le nem veszem a karburátort.
Nos ennyi ami nekem említésre méltó volt, és le szerettem volna jegyezni.
Sztancsik Viktor @ . 8 fotó . 3 komment

2011.07.13. Szerda

Nos nem is írtam az autóról április vége óta. Pedig azért közben történtek dolgok.

Ugyebár az előző posztban említett majdnem kigyulladós eset után állapotfelmérés után kiderült, hogy a keletkezett túláram szépen elintézte a tekercselést a generátorban. Diódasor csodával határos módon túlélte, bár eleinte úgy tűnt, hogy nem. Előkotortuk hát a még Grosso-tól vett azóta már diódahidas generátort, és annak a jó tekercses részével raktuk össze emezt. Aztán felrakás után volt egy nagy csomó szívás a ventivel, mert valahol mindig beleért a házba, de töltés az bivalyerősen megvan. Közben, mivel nagyon nem akartam tudni zöld ágra vergődeni az IGC-60-as gyújtásrendszerrel, lebeszéltünk egy időpontot kalAndor kollégával, miszerint eljön és megnézi, hol a hiba. Így is tett, aztán pár perc nézegetés után meglátta, hogy egy vezeték rossz helyre van bekötve a sorkapocsban. Ezt korrigálta, ám szikra még mindig nem volt. Nagyjából 20 perc méricskélés, próbálgatás után eszébe jutott hogy rá kéne nézni a Hall-jeladóhoz tartozó nyáklapra is. Nos, ott tűnt elő a második hiba. Meg volt szakadva a nyomtatott áramkör egy helyen. Ezt áthidalva, majd összeszerelve egyből megjött a szikra is. Úgyhogy a több hónapos szívás végre véget ért. Köszönet érte itt is kalAndornak. Nos, már töltés is volt, működött az új gyújtásrendszerről is az autó, csak eközben lejárt a műszaki. Így, bár hiába szerettem volna, de csak legfeljebb az udvarban tudtam kipróbálni, hogy hogy is megy ezzel a gyújtással. Bár itt azt még azért hozzátenném, hogy az etanolhoz optimális gyújtásgörbe eltalálása is igénybe vett némi időt, de sikerült összehozni, hogy jó legyen. Azaz csak lett volna, bár ez nem az ő számlájára írandó, hanem arra, hogy közben megtörtént egy hengerfej utánhúzási művelet is. Amivel előjött a már annyiszor előjövő gondom. Első körben majdnem sikerült beletörni a hengerfejbe a karbit lefogató egyik tőcsavart, de óvatosan ki lett műtve, majd cserélve. Aztán összerakás után megint elment vadászni az alapjárat, mert miért is ne ment volna. Akármikor leszedem a karburátort, annak mindig az az eredménye, hogy alapjárat nincs. És ilyenkor kezdődik a másik karburátorokkal való rápróbálós, játszadozós kaland, amiknél rendszerint hol az jön ki, hogy gyönyörűen jár alapjáraton, de gázadásra befullad, hol az, hogy se alapjárat, se gázadásra nem reagál, egyszóval a lehetőségek széles skálája tárul az ember elé ilyenkor. Valami csoda folytán, vagy csak mert megszánt az autó, de egyszer csak beállt a dolog, újra lett rajta alapjárat rendesen. Közben mivel eltelt egy hónap, kezdett már hiányozni a kisautó, így lassan de annál bizonytalanabbul nekikezdtünk felkészülni a műszakira. Először is kijutott Mesike a vizsgaállomásra előzetes átvizsgálásra, ahol feljegyezték neki, hogy mind a 4 fékkel baj van, plusz két első helyzetjelző meg egy hátsó rendszámvilágítás, illetve egy bal első fékcsőrögzítő hiánya választja el a sikeres műszaki vizsgától. No, hazaérve fék átvizsgálásakor tapasztalhattuk, hogy mind a négy munkahenger ereszti az olajat, plusz az elejénél a próbapad által kimért nagyon rossz értékekből gyanítottuk, hogy ott az pofákkal is gondok lehetnek.  Éppen ezért el is mentem a helyi autósboltba venni egy garnitúra fékpofát(ebből LPR) márkájút sikerült csak kapni, illetve első hátsó fékmunkahengereket.Az alkatrészek cseréje, majd többszöri légtelenítés után sem akart felkeményedni a fékpedál. Úgyhogy a két első új pofa vissza ki lett  véve, és ott derült ki, hogy az önbeállóknak annyi. Hozzáteszem, mindezt úgy, hogy egy métert nem volt használva. Na, itt volt öröm és bódottá' illetve "durva"anyázás, amiért nem lehet normális alkatrészeket kapni, ráadásul egy fékrendszerről beszélünk, amin akárhogy is nézzük emberéletek múl(hat)nak. Minden esetre Vadmacs tanácsára megpróbálkoztam a Bárdinál kapható Seicentóhoz árult MAFF hátsó fékpofákkal. Eddig azt kell mondjam, meggyőzött. Azokkal összerakva egyből lett fék. Igaz nem a legjobb, mivel a hátuljában még rosszak voltak, mondván, hogy a kézifék mechanika úgyis rátart annyit, amennyit az önbeállónak is tartania kéne, ha maximálisan jól működne. Végül is a hibák orvoslása után megpróbálkoztunk a műszakival. Jelentem, sikerrel vette az akadályt a kicsi kocsi. Igaz, kicsit tartottam a fék miatt az egésztől. Nos, miután újra legálisan róhattuk az utakat, tesztelgethettem az új gyújtásrendszert a régi benzin üzemre vissza állás után. Húzni jól húz, csak valamiért pici durrogás hallható bizonyos fordulati tartományokban. Nos ez a tegnapi napra már oly mértékben megnőtt, hogy volt mikor szó szerint elkezdett egyhengerezni, vagy egyenesen nagy gázadásra lefulladni. Plusz még emellett valami csörgött a motortérben eléggé. Ezt is tegnap találtam meg, ami nem más, mint a motortartó rugó. Ugyanis a drága megette a menetet, és laza az egész felfogatás ott, mint a rigalánc. Mindezeket a tali előtt bő egy héttel. Úgyhogy még nekem is van mit javítani rajta addig. Legfőképp a gyújtással kell bíbelődenem, illetve cserélni a motortartó csavarját, vagy adott esetben az anya részét is.
Sztancsik Viktor @ . Szólj hozzá!

2011.04.24. Vasárnap

Az alábbi történet elég égő! Elolvasása, csak megfelelő elmeállapottal és idegzettel ajánlott! :)

Mint, azt sok kispolskis társam tudja, egy ilyen autó birtoklása, még inkább használata elég sok kalanddal jár. Van közte pozitív, és van közte negatív is. Nálam ez utóbbi esett most meg.
Szombaton hivatalosak voltunk Szolnokra párom rokonaihoz látogatóba. Mivel anyós utál nagyvárosban vezetni, apósnak meg nincs (már) jogsija, így engem ért azon megtisztelő feladat, hogy juttassam el őket a kisautóval Szolnokig, és vissza. Az út odafelé eseménytelenül telt. Leszámítva, hogy feltűnően gyorsan fogyott az üzemanyag a tankból. Ettől függetlenül szerencsésen odaértünk. Kaja, pia majd kicsit városnézés. A gyaloghíd a Tisza fölött különösképp tetszett. Aki látta, tudja miről beszélek, aki meg nem, annak csak annyit mondok, hogy vannak végig a hídon megadott távolságokon üveglapok beépítve a padlóba, így frankón le lehet nézni a folyóra ott is, nem csak a korláton áthajolva.
Na, de mivel ez nem élménybeszámolós, hanem autó blog, így vissza Mesihez. Városnézés után szépen visszamentünk 4 személlyel (párom keresztanyja, akinél voltunk, meg mi 3-an) a rokonékhoz, aztán nem sokára következett a hazaindulás. Ez volt este fél 7 tájban. Tószegen megálltam megitattam az autót, mert a csóróságjelző már eléggé világított. Itt ért az első meglepetés. beletankoltam 19,04 litert, így lett tele ismét, ami elosztva a megtett 225km-el, és szorozva százzal, még barátok közt is 8,46 literes átlagfogyasztás. Mindegy elindultunk tovább, mondván, hogy idehaza majd utánajárok a durva fogyasztás okának. El is jutottunk pár km-ig, durván Tiszavárkony és Tiszajenő között lehettünk, mikor is egyszer csak elkezdett világítani teljes fénnyel a töltésjelzőm. Mondom apósnak, hogy itt valami gond van, és kezdtem lassítani, majd húzódni le.(közben ahogy elvettem a lábam a gázról elhalványodott a visszajelző fénye is) Aztán az ijedtség ott kezdődött, mikor anyós aki a hátsó ülésen ült hátranézett, és meglátta, hogy valami durván füstöl a motortérben. Lehúzódás után ilyen gyorsan még nem ugrottunk ki kispolskiból, mint akkor ott. Ráadásul motortér is zárva volt. Kinyitottam, erre, még több füst kezdett el gomolyogni kifelé, de valami eszméletlen durva módon. Gyorsan előreszaladtam, és levettem a pozitív sarut az akksiról(ilyenkor áldom az eszem, hogy nem szokásom szorosra ráhúzni, csak épp annyira, hogy ne rázódjon le, de szükség esetén kis feszítéssel le lehessen szedni), majd, mivel semmit nem láttunk a motortérből a rengeteg füst miatt, azt sem tudtuk, hova kapjunk, hol ég. Közben a szembejövő autós is megállt, mert ő is úgy látta, hogy nagy baj van, és megkérdezte, mi a baj, tud-e segíteni. Eközben kiszállt annyi füst, hogy megláttuk, a generátor pozitív vezetéke van szénné égve, szerencsére, lángot nem láttunk sehol, de füst az még mindig volt egy kicsi. Mondtuk az illetőnek, hogy köszönjük nem "életveszélyes" a helyzet, így továbbment. Na, miután kitisztult a motortér a füsttől, após nekilátott a sérült kábelt kibontani, amit rövidesen sikerült is, de teljesen leégett róla a szigetelőanyag. Illetve szigszalaggal leszigetelte a megsérült többi kábelt is. Aztán sajnos, mivel megfelelő vezetékünk nem volt a cseréhez - ami volt nálam, az túl vékony volt ekkora áramerősséghez - kénytelenek voltunk innentől a még hátralévő cirka 80 km-t akksiról megtenni. Ez azért is volt baj, mert a késői indulás miatt amúgy is már eléggé lemenőben volt a nap. Így városon kívül kizárólag helyzetjelzővel haladtam, településen belül pedig azt is lekapcsoltam, illetve a fékezést is úgy próbáltam kivitelezni, hogy lehetőleg minél rövidebb ideig kelljen a lámpát használni hozzá. Aztán Kiskunfélegyházától már kénytelen voltam felkapcsolni a tompítottat is, mert már olyan szinten sötét lett. Szerencsére simán kibírta hazáig akksiról. Olyannyira, hogy itthon leállítás után még simán minden gond nélkül indított akksiról. Ami viszont már kevésbé volt vicces, hogy ez alatt a táv alatt elment negyed tank üzemanyag. És rá is jöttem, mikor hazaérkezés után kinyitottam a motorteret, és megcsapott az etanolszag, hogy itt bizony valahol elfolyik.
Aztán ma átjött após hozott megfelelő vastagságú vezetéket, és megejtettük a kábelcserét, mivel kiderült, hogy nagyon nagy valószínűséggel eldörzsölődött az önindítóról a generátorra menő vezeték valahol ott ahol feljön a motortérbe, és ez okozta a zárlatot. Közben imádkoztunk, hogy legyen töltés, ha végeztünk a művelettel. Hát, imánk nem talált meghallgatásra. Ugyanúgy teljes fénnyel világít a töltésjelző. Rámérve multiméterre emelt fordulaton sem változott csak nagyon minimálisan az érték, stabilan tartotta a 12V-ot, csak a tizedek változtak néha, illetve egyszer egy pillanatra felugrott 13V-ig. Tehát töltés nincs. Úgyhogy nemsokára következik egy generátor szétszedés, és átvizsgálás, hogy mi az ami nem bírta a (valószínűleg) "extrém" nagy áramot. Gyanú az már van: vagy a diódasor mondta azt, hogy helló, vagy pedig a tekercselés valamelyik része kapott. De, ez a napokban ki fog derülni.

Egy dolog viszont biztos a történtek után: minél hamarabb be fogok szerezni egy poroltót az autóba, mert azt az érzést nem szeretném még egyszer átélni, mikor ott állok az autónál, és várom, hogy kigyullad-e, vagy éppen ég-e már, miközben kint van az ember a semmi közepén, ahol gyakorlatilag megfelelő tűzoltóeszköz hiányában esély sem lett volna eloltani, csak nézni ahogy kiég az egész autó.:( Na, ezt szeretném elkerülni! Mert most ugyan szerencsénk volt, de ki tudja a következő hasonló esetnél volna-e.
Sztancsik Viktor @ . 6 fotó . 12 komment

2011.03.15. Kedd

Nagy nap ez a mai. Egyrészt mert nemzeti ünnep, de számomra nem ezért érdekes. Mesike ugyanis éppen 4 éve van nálunk. Ennek örömére kapott egy kis ajándékot tőlem. Meg én is tőle.

A dolog ott indult, hogy lebeszéltem cimbivel, aki egyébként tavaly a lakatolás fényezést is csinálta, hogy segítene-e nekem a vásárolt dolgot beépíteni. Ez nem más, mint egy napfénytető. Nos, ma én is, ő is ráért. Így Mesikét tegnap összeraktam az IGC-szerelés miatti félig szétszedett állapotból, aztán ma nekiindultam. Először át a szomszéd faluba tankolni, de most már tisztán etanolt. Innen hazafelé nagyobb gázadásra elkezdett becsörögni, plusz kicsit olajszag volt menet közben. Mindegy is, hazamentem és ránéztem a hibákra. Az előgyújtás, szépen el volt vagy 40-50 fokig mászva. Már majdnem a motortartó rugóval egy vonalban volt a jelölés mikor kattant a trafó, ami ugye nálam jelzi, hogy épp ott áll. Csoda, hogy még ment így a motor egyáltalán. Mindegy, beállítottam 20 fokra, aztán kicsit húztam a szelepfedelen, és így már jó lett. Tehát irány Sándorfalva. Kisautó egyből megérezte, a szervízt, mert szépen húzott gázadásra, és nem is csörgött be már. Egyedül annyi az érdekesség, hogy most már nekem is van egy kis nyomatéklyuk gázadáskor. Tavaly még nem volt tiszta etanollal ilyen. :) Legalábbis emlékeim szerint.
No, lényeg, hogy szépen odaértem haverhoz, aztán nekiláttunk a műveletnek. Kicsi méricske, kicsi körberajzolás, aztán megint méricske, majd mikor minden frankón állt, nekiállt kivágni. Itt bevallom kicsit olyan szar érzés fogott el, mint ha bontanák szegényt, rossz volt látni, ahogy vágja a kijelölés mentén a tetőt. De, aztán ez az érzés ahogy jött, úgy ment is, mikor kezdett alakot ölteni, a lyuk. Végül is kisebb igazítgatások után beraktuk a keretet próbára. Aztán, körbenézés után, hogy mindenütt jól áll-e, kivettük, és alaposan körbekentük FBS-el. Majd tesa ragszalaggal körberagasztottuk azt a területet, ahova számoltuk, hogy ki fog nyomódni a paszta feleslege, és jött a keret visszarakása. Ezután az alsó rögzítőkeretet is felcsavaroztuk belül körben, ami hatására, szépen ki is nyomta körben a fölös pasztát. Következett az üveg belerakása, belecsavarozása, és a főpróba. Mennyire vízálló? Nos, első próbára két helyen utat talált magának a víz. Kicsit állítottunk rajta, na most meg az ellentétes oldalán a jobb első sarkon folyt befelé. Még egy kis állítgatás következett, aztán egyszer csak sikerült úgy eltalálni, hogy sehol nem jutott be a víz. Igaz a zárszerkezet úgy nézem nem az igazi. Elzárva valahogy nem húzza koppig le az üveget. Ráadásul ami megint csak furcsa, hogy zárt üzemmódnál nem kattan a zárszerkezet záró része, ami egyébként nyitáskor több fokozatnál is megvan, ahogy beakad épp. De, kicsit megfeszítve behúzza teljesen az üveget. Végül is egyenlőre így marad, aztán majd tesztelek. Hazafelé kinyitott üveggel jöttem végig, nem kicsit megbámulták az autót. :)
IGC projektről röviden annyit, hogy addig szünetel amíg Andor nem fog legközelebb jönni erre felénk, és össze nem tudunk hozni egy találkozót, hogy megcsinálja.
Sztancsik Viktor @ . 6 fotó . 18 komment