Archívum: 2012 (3)

Tevékenységtérkép

Autóbontás

Rég írtam már a kisautóról. Igazándiból eseménytelenül telnek a napok vele kapcsolatban. Mióta nem az egyedüli autó a családban, azóta elég keveset megy, azt is minden probléma nélkül. Ellenben, pár hete rászántuk magunkat, és végre véget vetettünk a donor autó értelmetlen ácsorgásának. Így aztán megbeszéltem Henrik haverommal, és nekiálltunk szétbontani. A nagy hőség, illetve később az éppen érkező zivatar végett nem tudtuk egy nap alatt kibelezni teljesen, így a folytatást átraktuk egy héttel későbbre. Egyébként meglepően könnyen sikerült szétkapni, bár itt-ott szó szerint szakadtak el a csavarfejek, annyira el voltak rohadva. De, nem ért váratlanul, számítottam rá, hogy az aljának vége van. Míg az első hétvégén kiszedtük belőle az összes apró cseprő dolgokat, addig a következőn már csak pár apróság, illetve az autó összedarabolása maradt. A sok átrohadt területnek köszönhetően úgy ment át a flex rajta, mint kés a vajon. A még használható alkatrészeket elrakosgattam, a karosszéria viszont három részbe vágva várja, hogy el legyen szállítva, ami hamarosan meg is fog történni.
Legalább lett egy rakás tartalék alkatrészem. :)

Pár szó a Vitoról: 
Azóta is teszi a dolgát, most már két hét óta munkábajárós autóként, ennek ellenére szerencsére csak pár apró hiba jött elő rajta, mint jobbos tompított eltűnése, majd a fényszóróé is, de ezek pusztán a kontaktos, és eléggé oxidálódott saruknak, és ellenoldali csatlakozójuknak volt köszönhető, így ezeket hamar orvosolni tudtam. Illetve a hátsó ajtó zárját szedtük ma ki és tisztítottuk, majd olajoztuk át, mert az tuti még a gyárban volt utoljára, ergo előfordult párszor, hogy a rázós útszakaszon kirázódott a zár, és csak a gázteleszkópoknak köszönhető, hogy nem nyílt fel az ajtó teljesen menet közben. Ez, ma orvosolva lett.
Ami inkább kicsit macerásabb lehet a későbbiekben, az az, hogy sajnos a klíma szivattyúnál bekapcsolás után km-eken keresztül nyikorog valami. Egy idő után persze elhallgat, de valahol csak idegesít, hogy melyik részének a kezdődő problémája lehet ez a hang. Minden esetre, igaz, hogy már nem sokáig lesz klímahasználós idő, de azért nem ártana még azelőtt megtalálni a kezdődő hibát, hogy esetleg egy szivattyúcsere legyen a vége. Tegnap viszont kaptam keresztapámtól egy garnitúra egy telet futott Debica Quartet Frigo téligumi szettet, úgyhogy már azt sem kell venni így szerencsére. :)

Olajcsere, egyéb szervíz

249.082 km

Pénteken volt egy kis szervízelés a Viton. Konkrétan a beígért olajcsere, és szűrők cseréje történt meg. Igaz, hogy én már csak a végére értem oda, mivel dolgoztam, így a cserét gyakorlatilag teljes egészében após csinálta meg.
Mit ne mondjak, azért drágább rajta az olajcsere, mint egy polskin. No, de számoltam is erre. :) Konkrétan csak az olajért cirka 17 ezer forintot fizettem, ami a gyári előírás szerinti Castrol Magnatec 10w40-est jelentett. Ebből bele is ment 9,5 liter.  Az olaj már tényleg jócskán csereérett volt. Bár a szűrők is. Olajszűr és légszűrő is cserélve lett.
Ezen kívül még pár apró javítás, pár apróság pótlása, történt meg. Illetve a kontaktos bal tompítottat hozta rendbe após, meg ezen kívül még volt egy biztosítékcsere a műszerfalnak is, mert az nem világított.
Úgyhogy egyenlőre problémamentesen üzemel a gép, remélem ilyen is marad! Mindenesetre szerdán leteszteljük egy hosszabb Kiskunmajsa- Tihany túrán, hogy hogy teljesít. :)
Sztancsik Viktor @ . 9 fotó . 3 komment

Első Mercis bejegyzés

A mai napon hozzánk került egy Mercedes-Benz Vito 110D típusú személyautó.

Elősztorija annyi igazából, hogy mivel hamarosan bővül a család egy taggal, így a kisautóban már nagyon férnénk el, illetve egy másik apropója is volt a dolognak, mégpedig az, hogy kollegám mesélte a héten, hogy venni akar egy ilyen kategóriájú autót, és mivel több haverja is a Mercedesnel dolgozik, így kitalálta azt, hogy majd akkor ő fogja hordani ezeket az embereket dolgozni.
Ezen illetve a fenti dolog miatt is elgondolkodtunk, hogy ha úgy lenne annyit, amennyi épp nem volt, akkor mi is beruháznánk egy ilyenre. Szó szót követett, majd gyakorlatilag másnap már kint voltunk párom mamájánál, és elmondtuk neki a tervünket. Mivel nem akartunk banki hitelt felvenni az autóra, illetve tudtuk, hogy a mama biztosan kisegít, ha látja hogy értelmes dologra költjük a pénzünket(ami itt egy nagyobb, több személyes autót takart, amiben az egész család ki tud menni hozzá ;) , akkor fog segíteni bennünket benne. Nos, így is lett.
Közben mi ezerrel túrtuk a hasznaltauto.hu-t illetve más egyéb oldalakat Vito után kutatva, mert azt már mindketten eldöntöttük, hogy ez a típus tetszik a kínálatból nekünk. Először majdnem egy sárga színű 1999-es évjáratú mellett tettük le a voksot, csak aztán, mikor megláttam, hogy automata váltós, inkább visszahőköltem. Közben találtunk még egy másikat is amit Esztergomban árultak, de itt a csiptuningolt dieselmotor kiírás vette el a kedvem tőle, mert nem egy versenyautót akartam venni. :)
Aztán megtaláltuk ezt. A képek és a leírás alapján rögtön megtetszett. Igaz két évvel öregebb, mint amiket korábban néztünk, de annyi baj legyen. Szóval ezt választottuk ki, hogy elmegyünk megnézni Békéscsabára, és, ha tetszik, akkor elhozzuk.  Péntekre meg volt a pénz rá, már csak annyi volt a probléma, hogy az autó ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból. Éppen ezért az eredetileg tervezett vasárnapi megnézés és elhozatal helyett nyitva tartó Okmányiroda hiányában hétfőre azaz mára napoltuk az elmenetelt.
Ma reggel így el is indultunk egyik ismerősünkkel, nagyjából 2 órás autózás után megérkeztünk az autókereskedésbe. Körbemustrálgattuk az autót, majd a kereskedő elmondta az autó történetét, elmentünk kipróbálni, és mivel úgy láttuk, hogy okés a dolog, így elindítottuk az ügyet. Megírtuk az adásvételit, megkötöttük a biztosítást rá, közben az autóra intéződött az eredetvizsga, illetve az átírás az Okmányirodában. Ez utóbbi nagyjából három órahosszás várakozás után lett meg, gyakorlatilag dél volt mikor a kereskedő átadta az új nevemre kiállított forgalmit, illetve az egyéb papírjait, illetve kezembe nyomta a kulcsot. Mi pedig elköszönés után útnak is indultunk hazafelé Majsára. Az első benzinkúton tankoltam bele 5000-ért, kétszer is megnézve, hogy gázolaj legyen, ne benzin. :) Eleinte jócskán szokni kellett, hogy szélesebb, és hosszabb az autó egy kispolskinál, illetve a váltóját is szokni kellett, úgyhogy párszor frankón le is fullasztottam. :) Szerencsére mostanra már belejöttem a kezelésébe. :) Hazafelé azért jó szolgálatot tett a klíma benne, legalább nem sültünk meg. :)
Egy gyors kitérővel Anita mamájához, nagyjából délután 3-ra itthon voltunk. Fura, hogy az autóban nincs napi km-számláló, így számolgatni kell, hogy mennyi ment bele, de cirka 150 km-t beleraktunk hazáig, az úton minden rendben volt vele.

Pár szó az autóról:
- Évjárata 1997 decemberi
- Jelenleg 249.082 km van benne, átvenni 248.033 km-el vettük át.
- 8+1 személyes
- Klímás
- Vonóhorog van rajta
- 98 LE-s 2300 cm3-es turbódízel motor hajtja 5 fokozatú manuális váltón keresztül.

Nagyjából ennyi a főbb dolgai. Természetesen, mivel már 15 éves, így tudvalevő volt, hogy nem egy hibátlan autót veszek, ezt már tudtam akkor is, amikor ezt választottuk ki. Vannak rajta apróbb javítani valók, de ezek tényleg mind olyanok, amikre nem kell nagyobb pénzmagot áldozni. Természetesen hamarosan át fog esni egy olajcserén is,  illetve mivel van autószerelő a családban, így az apróbb hibáit el tudjuk hárítani házon belül is. Én meg úgyis ügyelni fogok arra, hogy lehetőleg minél kíméletesebben legyen használva, nem pedig kitaposva a szemét, hogy lehetőleg sok km-t meg tudjuk vele tenni problémamentesen.

Illetve az anyagiakról essék pár szó: Az autót 1.199.000 Ft-ért hirdették meg a hasznaltauto.hu oldalon. Ebből végül is csak 50 ezret engedett el a kereskedő sajnos, így a teljes költség cakk-pakk átírással eredetvizsgával, biztosításkötéssel együtt 1.223.700 Ft-ban állt meg.

Azt azért ki szeretném hangsúlyozni, hogy a kisautó attól függetlenül megmarad a családban forgalomban. Eladni ezek után sem áll tervemben, és nem is akarnám semmiképp! :) Csak, most már mondjuk úgy, hogy nyugdíjazva lesz, ami annyit takar, hogy kevesebbet lesz használva, mint ezidáig, hogy ez volt az egyetlen autó a családban. :)

Nos, egyenlőre ennyit az autóról, majd még jelentkezem új bloggal, ha lesznek történések vele.
Sztancsik Viktor @ . 4 fotó . 6 komment