2011.03.15. Kedd

Nagy nap ez a mai. Egyrészt mert nemzeti ünnep, de számomra nem ezért érdekes. Mesike ugyanis éppen 4 éve van nálunk. Ennek örömére kapott egy kis ajándékot tőlem. Meg én is tőle.

A dolog ott indult, hogy lebeszéltem cimbivel, aki egyébként tavaly a lakatolás fényezést is csinálta, hogy segítene-e nekem a vásárolt dolgot beépíteni. Ez nem más, mint egy napfénytető. Nos, ma én is, ő is ráért. Így Mesikét tegnap összeraktam az IGC-szerelés miatti félig szétszedett állapotból, aztán ma nekiindultam. Először át a szomszéd faluba tankolni, de most már tisztán etanolt. Innen hazafelé nagyobb gázadásra elkezdett becsörögni, plusz kicsit olajszag volt menet közben. Mindegy is, hazamentem és ránéztem a hibákra. Az előgyújtás, szépen el volt vagy 40-50 fokig mászva. Már majdnem a motortartó rugóval egy vonalban volt a jelölés mikor kattant a trafó, ami ugye nálam jelzi, hogy épp ott áll. Csoda, hogy még ment így a motor egyáltalán. Mindegy, beállítottam 20 fokra, aztán kicsit húztam a szelepfedelen, és így már jó lett. Tehát irány Sándorfalva. Kisautó egyből megérezte, a szervízt, mert szépen húzott gázadásra, és nem is csörgött be már. Egyedül annyi az érdekesség, hogy most már nekem is van egy kis nyomatéklyuk gázadáskor. Tavaly még nem volt tiszta etanollal ilyen. :) Legalábbis emlékeim szerint.
No, lényeg, hogy szépen odaértem haverhoz, aztán nekiláttunk a műveletnek. Kicsi méricske, kicsi körberajzolás, aztán megint méricske, majd mikor minden frankón állt, nekiállt kivágni. Itt bevallom kicsit olyan szar érzés fogott el, mint ha bontanák szegényt, rossz volt látni, ahogy vágja a kijelölés mentén a tetőt. De, aztán ez az érzés ahogy jött, úgy ment is, mikor kezdett alakot ölteni, a lyuk. Végül is kisebb igazítgatások után beraktuk a keretet próbára. Aztán, körbenézés után, hogy mindenütt jól áll-e, kivettük, és alaposan körbekentük FBS-el. Majd tesa ragszalaggal körberagasztottuk azt a területet, ahova számoltuk, hogy ki fog nyomódni a paszta feleslege, és jött a keret visszarakása. Ezután az alsó rögzítőkeretet is felcsavaroztuk belül körben, ami hatására, szépen ki is nyomta körben a fölös pasztát. Következett az üveg belerakása, belecsavarozása, és a főpróba. Mennyire vízálló? Nos, első próbára két helyen utat talált magának a víz. Kicsit állítottunk rajta, na most meg az ellentétes oldalán a jobb első sarkon folyt befelé. Még egy kis állítgatás következett, aztán egyszer csak sikerült úgy eltalálni, hogy sehol nem jutott be a víz. Igaz a zárszerkezet úgy nézem nem az igazi. Elzárva valahogy nem húzza koppig le az üveget. Ráadásul ami megint csak furcsa, hogy zárt üzemmódnál nem kattan a zárszerkezet záró része, ami egyébként nyitáskor több fokozatnál is megvan, ahogy beakad épp. De, kicsit megfeszítve behúzza teljesen az üveget. Végül is egyenlőre így marad, aztán majd tesztelek. Hazafelé kinyitott üveggel jöttem végig, nem kicsit megbámulták az autót. :)
IGC projektről röviden annyit, hogy addig szünetel amíg Andor nem fog legközelebb jönni erre felénk, és össze nem tudunk hozni egy találkozót, hogy megcsinálja.
:) keret rápróbálása kis ragasztás, kis rajzolás na, akkor vágjunk bele.. kivágva beépítés után

Kommentek

Lajoska

Jó dolog a tetõablak. Végre nem kell azon töprengened, hogy hová dobd a szemetet (zsebkendõ, csipszeszacsi, használt pelenka) menet közben. :)

Sztancsik Viktor

Lajoska #50047:
Egyébként sem szokásom útközben kidobálni a szemetet, de, ha te mondod... :) Bár, én speciel jobban tartok a késõbbiekben a menet közbeni zuhanyzástól. :)

Lajoska

Sztancsik Viktor #50048:
Miért? Csak arra figyelj, hogy mielõtt kidobod a használt pelust, kiszereled belõle Lili babát.
A mögötted jövõ kamion ablaktörlõje elvégzi a piszkos munkát.

A zuhanytól ne félj, az ember 70%-a víz!

Sztancsik Viktor

Lajoska #50051:
Hehe :) Igaz.

Jó, csak én belülrõl szeretek inkább elázni, mint kívülrõl. :)

norberto

Szerintem megfogod báni... :)

Lajoska

norberto #50054:
Deja vue. Mintha nekem is írtad volna. :)

Sztancsik Viktor #50052:
Mint Rihanna, ugye?

Sztancsik Viktor

norberto #50054:
Igen? :)
Lajoska #50056:
Ela-ela-ela-é-é-é...Így értetted? :D

Lajoska

Sztancsik Viktor #50057:
Így bizony. Az a tökkelütött esernyõrõl énekel, és elázik.

KeMa

Frissen fényezett tetõt kivágni, ráadásul napfénytetõ miatt... Hát nem tudom... Szerintem ennél nagyobb hülyeség nem nagyon lett volna....

Remélem az FBS nem ecetes alapú volt.

Sztancsik Viktor

KeMa #50060:
Jó ezt én is tudom, hogy lakatolás meg fényezés elõtt kellett volna belerakni, csak akkor még nem volt ilyen ablakom. Egyébként meg pontosan lett vágva, szóval nem lett elkúrva a fényezés.
Az FBS-nek meg semmi ecetre emlékeztetõ szaga nem volt, úgyhogy nem ecetalapú.

obrotka gyula

KeMa #50060:
Dettó.

VadMacs

Valamikor akartam én is ilyesmit építeni a fehér gépbe, de errõl a szándékomról sikeresen lebeszéltek a kollégák... :)

Sztancsik Viktor

VadMacs #50070:
Én meg úgy vagyok vele, hogy vagy beválik, vagy tanulok a saját bõrömön. :)

Kopányi Sándor

Ismerek egy fickót aki tetõt cserélt, hogy ne legyen neki napfénytetõje....

Nekem is volt, és nem ázott be. Én szereltem be. Nem FBS pasztával.

Suba

Nekem tetszik a tetõablak a vectrában is volt, mondjuk az gyári megoldás volt. Gratula hozzá.

KeMa

Sztancsik Viktor #50063: akkor jó. az ecetes elmarja a fémet rendesen.

Utólag berakott ablakokkal nem nagyon vagyok kibékülve. Még nem láttam olyat, ami 5-10 évvel késõbb nem kezdett volna beázni. A gyári ablakoknak ezért szokott extraként benne lenni egy elvezetõ-csõ, ami ezekbõl hiányoznak.

205-ös pugokban meg vákumdob segítségével szívja a szerkezet ki a kéderbõl a vizet. Ötletes nagyon :)

Buszos Petya

Kopányi Sándor #50081: Én meg ismerek egy másikat, aki megvette a lyukas tetõt a vaterán. :D :D :D

Suba #50082: Jó is a tetõablak, nekem is nagyon bejön, csak ezek az aftermarket napfénytetõk pont azt nem tudják,ami miatt jó az egész: csak billenteni lehet õket, teljesen eltolni nem.
Én is nagyon gondolkozom, hogy az Alfába rakok egy gyári tolótetõt, de nem nagyon van kedvem megvágni a tetõt.

KeMa #50091: Ja, meg a 205-ösé akkora, hogy egy helikopter be tud rajta szállni. Ne lehet rossz.

KeMa

Buszos Petya #50233: Az tény. Nagyon nagy. Kár, hogy Julién nincs. Amit meg én szemeltem ki magamnak, azon meg komplett nincs is tetõ :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!