Peugeot blog

Pár gondolat a Peugeot-ról is. Miután az autó napi használatú, munkába járós, és családi autó is egyben, így szaporodnak benne a km-ek rendesen. A megvételkori állást nézve már 30.000 km-t beletekertem októbertől idáig. Természetesen mivel ennyit van használva, mindig megajándékoz valami kis aprósággal, ami miatt lehet javítani. Nem nagy dolgokra kell gondolni, hanem olyan szintűekre, hogy hol ez zörög benne, hol az kopog, vagy nem világít. Mondhatni apróságok, de szinte folyamatosan. Ami aranyos tud lenni, az az idág 3 darab elfogyasztott turbónyomás-szabályzó szelep volt. Azt, valahogy eszi az autó. :) Még télen volt egy fékjavítás rajta, mivel a bal hátsó keréknél egyszerűen eldurrant a fékcső, és mire hazaértem munkából, már alig fogott a fék. Persze, mivel a légtelenítése nem csak annyi, hogy fogom és körbelégtelenítem a 4 keréknél, hanem az ABS-ből, és fékerő elosztóból is ki kellett szedni a levegőt, így ezt a műveletet csak kompresszoros szívatással, meg diag programban való ABS-szivattyú megjáratásával együtt tudtuk lelégteleníteni. Persze, mire végeztünk, elszállt a menet a féknyergen a légtelenítő szemnél, úgyhogy szabadott volt másik féknyerget beszerezni.
Ezt követően a következő nagyobb feladat a vezérlés és olajcsere volt. Az olajcsere sima ügy volt, a vezérlés cserétől féltünk, mivel még sem én sem após nem csinálta. :) Legalábbis Peugeot-on nem. Persze, elvihettük volna szerelőhöz, de attól mi még nem fogjuk megtanulni, úgyhogy beszereztem egy többszáz oldalas részletes, rajzokkal, ábrákkal, szájbarágós magyarázatokkal teli javítási kézikönyvet, megvettem az új vezérműszíjat, vízpumpát, és egyik hétvégén nekiálltunk. Azt mondják a francia autókat utálatos szerelni, nos ezt szerencsére pofon egyszerű volt. Nem volt benne szívatós rész. Persze a szíj levétele előtt összejelöltünk mindent mindennel, hogy véletlenül se tudjuk rosszul felrakni az újat. Mondhatni hamar meg is volt a csere. Rá is fért már, mert egyrészt a feszítőgörgőnek csúnya morgó hangja volt, másrészt a szíjon az egyik fog tövében volt már egy repedés. A vízpumpa szerintem bírta volna még, de így volt a legtisztább, hogy azt is kapott másikat.
Ellenben ezeket, és az apró zavaró dolgokat leszámítva semmi komoly gond nincs a kocsival. Minden gond nélkül falja a km-eket. :)

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!