Motorfelújítás, műszaki, miegymás...

Kispolski fronton az utóbbi pár hétben végre történt pár izgalmas dolog is.

Az utóbbi időben észre vettem, hogy elkezdett valami csörömpölni a motor felől menet közben. Először csak halkan, aztán fokozatosan erősebben. Akkor még nem tudtam, hogy mi a baj, tippem persze volt, mégpedig a ventilátor házára tippeltem. Először csak azt hittem, a generátort a ventilátorház oldalához fogató tőcsavarról eltűnő anya okozta a bajt. Ezt pótolva egy rövid időre meg is szűnt a probléma. Ám nem csak itt volt gond. Ez akkor vált világossá, amikor újra elkezdett becsörögni. Akkor már gondoltam, hogy nem úszom meg ennyivel. Persze közben megint eltűnt az anya a tőcsavarról, ráadásul a hegesztése is elengedett, így szépen lötyögött a házon. Ekkor már tudtam, hogy vár rám egy jó kis ventilátorház csere.
Persze, csak, hogy szép legyen az élet, emelett küzdöttem még egy jó kis "külső olajzással" is. Ez viszont nagyjából a furulyagumik kicserélése óta kísért, ami előtte kb egy hónappal történt meg. Mivel tudtam, hogy a ventilátorház cseréjét motor kiszedés nélkül nehezebb véghez vinni, ezért, ha már több sebből vérzett a moci, beterveztem azt is, mint javítandó dolog. Egyik héten aztán neki is álltam. Először a donor motorról szereltem le a csere házat, meg a hengerfejet. Ugyanis, az addig fent lévőn már rengeteg furatban meg volt szakadva a menet. Leszedést követően következett egy kis drótkefézés, rozsdamarózás, egyszóval előkészítés festéshez.
Közben volt pár nap szünet a folyamatban, majd a legközelebbi hétvégén nekiálltam kiszedni a motort. Ebben sajnos nem vagyok olyan rutinos, mint akik 10 perc alatt kiszedik a motort a helyéről. Nekem sajnos egyedül 1 óra kellett eme mutatvány véghezvitelére. De, szerencsére kijött. Aztán nekifogtam bontani. Szépen lekerült a ventilátorház, melyen látszott, hogy nem csak a a fölső tartó tőcsavar gatya a generátornál, hanem az alsó is. Csoda, hogy nem hagytam el. :) (Bár tudom, oldalt még fogja 4 csavar, meg hátul a ventillátor tengelyén lévő anya) Mindegy, szépen lebontottam, aztán következett a hengerfej, mely nem volt különösen nehéz meló, lévén, hogy nem sok csavar rögzítette a fent említett probléma miatt. Aztán, ha már szétszedőset játszottam, akkor leszedésre került az olajteknő is, mert a régi tömítés mentén igen csak szórta el az olajat. Brigéciolban elmostam a teknőt is, majd átöblítés, és szárítás után rá is festés várt. Ezen kívül még leszedésre került a kipuffogó is, mivel csúnyán csámcsogott rajta a rozsda. Vettem hozzá festékboltban 600 fokig hőálló fekete sprayfestéket. Illetve matt fekete, és fehér szintén sprayfestékeket is.
Következő mutatvány a ventiház, az olajteknő, illetve a kipuffogó lefestése volt. Majd másnap, mire mind megszáradt, kezdődött az összerakás. A Ventilátorházzal ellegóztam egy darabig, mire összement úgy, ahogyan kell neki. A többi meló viszont már pofon egyszerű volt. Viszont, ha már meg volt bontva a motor, kicseréltem a kuplungot is kompletten tárcsástól, szerkezetestől, mivel ezt még anno Tibee-től kaptam, és már eléggé le volt harcolva szegény.
Miután visszacsavaroztam rá mindent amit előzőleg leszedtem, következett a motor visszarakása. Erre már volt segítségem is szerencsére öcsém személyében. Kettőnknek nem sok idő alatt sikerült is rádugni a nyelestengelyre, aztán a többi része már simán ment.
Persze mire mindennel végeztem, már kezdett esteledni. Azért még kimentünk kipróbálni, és szerencsére szépen ment az autó, a csörömpölés is megszűnt.
Volt még egy másik probléma, lévén, hogy vészesen közeledett a műszaki lejárásának időpontja. Így elvittük a múlt héten átvizsgáltatni. Kiderült, hogy vannak bajok az autóval, bár nem komolyak. A legnagyobb baj talán az volt, hogy mindkét első gumi kuka lett, mert elkopott a belső fele. Sajnos egy futóműállításnak nézek elébe úgy néz ki. De, mivel ez a vizsgálat kedden volt, a kocsi meg csütörtökre le volt jelentve műszakira, maradt egy napunk intézkedni. Szerdán meló után elvittem a két garázsban talált rossz kereket a gumishoz megcsináltatni, majd este nekifogtunk apósommal a felírt hibák elhárításának. Ilyenek voltak, mint kézifék utánállítás, tolatólámpa működésre bírása, függőcsapszeg zsírzás, és persze a kerekek cseréje.
Szerencsére így csütörtökön már leműszakizott minden gond nélkül, úgyhogy újabb két évig róhatja az utakat. Egyedül azt jegyezném meg, hogy állítólag valami 6 volt a CO-értéke az előírt 2 helyett. Nos ezt úgy orvosolták, hogy fogták, és tökig betekerték a CO-csavart. Bár biztosan az zavarhatta meg őket, hogy a szívató bovdene nem működött tökéletesen, és nem nyomta vissza alapállásba a szívató kart. Én meg csak pislogtam, hogy visszahúzom kézzel a kart, és leáll a motor. :) Mindegy, kitekertem 1,5 fordulatnyit kb, és most már jó.
Jelen pillanatban még három dologgal küzdök, mert ugye készítem fel az autót a nyári talira: egyik, hogy a motor kiszedése óta nincs töltésvisszajelzőm. Pedig a műszerfalnál 4-6 volt között mozog a feszültség, szóval számomra rejtély eddig. A másik, ami ennek kapcsán derült ki, hogy vehetek új fesszabályzót, mert fordulaton (teljesen felhúzott szívatónál) felment 15.1 V-ig a multiméter "mutatója", és alapjáraton is 13.6 Volton volt az érték. Illetve a harmadik, hogy a sofőr oldali ülés ülésdöntésben szerepet játszó egyik csöve eltört, így lehet azt is meghegeszteni.
Egyszóval van még munka rajta, de másfél hét alatt majdcsak készen leszek mindennel! :)

 

Kint a motor Volt neki baja Picit szét lett borítva. :) Belülről Beszerelésre készen. Voltunk kispolskis összeröffenésen is. :)

Kommentek

Andrei

Jó fekete szegény blokk belseje, olajnyomás van még? :)
Érzésem szerint rövid időn belül ki lesz még szedve ez a motor :)

Sztancsik Viktor

Persze van még nyomás benne. Hogy mennyi, azt nem tudom, de a lámpa nem világít még.
Legalább gyakorolom a szét és összerakását. :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!